PółŻartemPółSerio• 30 czerwca о 13:00
Udostępnij przepis na domowego karmelowego koguta na patyku
autor
PółŻartemPółSerio
• 30 czerwca о 13:07
i proszę o podanie proporcji i kolejności dodawania.
Odpowiedz
autor
PółŻartemPółSerio
• 30 czerwca о 13:08
Przypalam się na krawędziach, dostaję żarówek... Zużyłem dużo cukru
Odpowiedz
a mi nie wychodzą, nie mogę oderwać od foremek albo potem przyklejają się do zębów :-( Już przestałam eksperymentowaćJest kilka przepisów sugerowanych przez sprzedawcę przy sprzedaży foremek:Składniki na ’Lizaki na patyku’1-wariant:5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka octu 9 proc.litra cukru 2 łyżki wody 1 łyżka octu 9% 2-wariant:5 łyżek cukru 3 łyżki soku lub syropu3-wariant: 5 łyżek cukru 2-3 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka masła Wybrany wariant gotować na małym ogniu przez 10-15 min. Gotowość określa szklista kropla. W pierwszym wariancie pod koniec gotowania. Do aromatyzowania dodajemy kilka kropel esencji owocowej. Ja mam formę do tych lizaków, więc przed wylaniem masy formę smaruję olejem roślinnym i na początku do zastygnięcia lizaków wbijam wykałaczki. na szklankę cukru 1/4 szklanki wody, zrobić syrop, mieszać ostrożnie, żeby było mniej bąbelków, bo inaczej lizaki będą dziurawe, a tu jak się wszystko rozpuści i zagotuje i nabierze takiego pięknego ’karmelowego’ koloru (też ostrożnie i ostrożnie) to można wszystko zepsuć, przypalić, dodać octu trochę, na nóż wlać trochę. Smród będzie okropny. Wymieszaj jeszcze raz i wlej do foremek, które wstępnie wysmarowałeś olejem słonecznikowym. powoli napełniaj. Na koniec wbijamy patyczek, wykałaczkę lub zapałki oczyszczone oczywiście z siarki.Przepis bez octu - doświadczeniem dzieli się dziewczyna, która kupiła moje foremki i znalazła przepis na zrobienie lizaków bez octuSkład:cukier - 5 łyżek woda - 2 łyżki sok z cytryny (świeżo wyciśnięty) - 1 łyżka olej roślinny - do wysmarowania foremek!Przygotowanie:Wymieszaj wodę z cukrem i wlej do małego emaliowanego rondelka. Dodać sok z cytryny i postawić na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy przez 30 sekund, po czym przekładamy przygotowaną masę do wysmarowanych olejem roślinnym foremek i wkładamy do każdej foremki wypełnionej karmelem patyczek do lodów. Pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia, lub opuszczamy formę do pojemnika z zimną wodą (aby forma była do połowy w wodzie) i równolegle jak zacznie gęstnieć wkładamy patyczki!!! Wtedy karmel lepiej zastyga, patyczki nie spadają i nie trzeba czekać aż zastygnie! Jest też inny przepis bez octu - sojruiha dzieli się doświadczeniem, Na sześć batoników. 6t.l cukru 4t.l śmietany lub ciężkiej kwaśnej śmietany! Dalej wszystko jak autor w temacie na małym ogniu aż pojawi się brązowo-pomarańczowa masa, najważniejsze to nie przypalić! Formę smarujemy olejem i wlewamy masę, lekko zgęstniałą wkładamy patyczki.Pyszne! Więc dziewczyny próbujcie i eksperymentujcie!!!!
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij