Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Jedzenie, gotowanie - Pieczenie
MądraSowa• 02 lipca о 15:38

Jutro są urodziny mojego męża, napisz przepis na proste ciasto.

5 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
Juli100• 02 lipca о 15:41
1
Można zrobić szczypiorniaka na szybko)
Albo miodownik.
Czy ktoś może polecić jakieś ciasto biszkoptowe?
Odpowiedz
Juli100• 02 lipca о 15:42
2
Napisałam już taki przepis Ciasto: 60 gr. masła2 łyżki miodu2 jajka2 łyżki cukru (1 wystarczy, bo z 2 wychodzi bardzo słodkie)3 łyżki mąki2 łyżeczki sody oczyszczonej zgaszonej octemRoztopić wszystko na łaźni wodnej. Po ostygnięciu dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem, aby się nie napuszyło. Piec 5-7 minut w temperaturze 200 stopni (ja nie odmierzam czasu. Gdy wałkowałam kolejne ciasto, poprzednie było już upieczone)Śliwki wiśniowe ugotowane w syropie cukrowym, drobno posiekać.Śmietana:200 g. masła0,5 litra kwaśnej śmietany 25% (Najlepiej kwaśna śmietana 50/50 marketowa i sklepowa, ja zrobiłam właśnie ze sklepu. Śmietana była płynna, ale dzięki temu tort był dobrze nasączony i po prostu rozpływał się w ustach)1 łyżka cukruWszystko wymieszać.Kruche ciasta posmarować śmietaną i posypać śliwkami (każdą warstwę).Ostatnie ciasto posmarować śmietaną, wierzch polać polewą.Glazura:5 łyżek kakao + 3 łyżki mleka + 0,5 szklanki cukru + 50 g masła. Zagotować i ostudzić. Lepiej zrobić więcej lukru (ja zwiększyłam ilość, dodawałam wszystko ’na oko’).Posmarować ciasto lukrem i posypać startą czekoladą kokosową.Pozostawić ciasto na noc, a następnego dnia będzie bardzo miękkie.Zapraszam!
Odpowiedz
redstorm• 02 lipca о 15:45
3
przedwczoraj upiekłam praską, bez zamieszania, pyszna!
Odpowiedz
redstorm• 02 lipca о 15:46
4
Ciasto - 1 szklanka mleka skondensowanego, 2 jajka, szklanka mąki, soda gaszona octem, 2-3 łyżki kakao. Upiec 2 placki, każdy przekroić wzdłuż.
Custard - pół szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki, 1 jajko - wszystko mieszając doprowadzić do wrzenia, ostudzić i dodać 200 g masła - ubić.
Glazura - mleko (można śmietanę) 3 łyżki + 2 łyżki kakao + 50 g masła + cukier. Można po prostu rozpuścić czekoladę)
Odpowiedz
lllena• 02 lipca о 15:50
5
Ostatnio jedna z dziewczyn podała przepis na ciasto czekoladowe w mikrofali.Jest bardzo proste,szybkie i pyszne.Dostałam takie,które pokroiłam na pięć placków.Można przykryć czymkolwiek,szybko nasączyć.Wszystko jest bardzo proste.Spróbujcie!
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Popularne pytania!

Dzisiaj Wczoraj 7 dni 30 dni

więcej

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff