MądraSowa• 02 lipca о 15:38
Jutro są urodziny mojego męża, napisz przepis na proste ciasto.
Napisałam już taki przepis Ciasto: 60 gr. masła2 łyżki miodu2 jajka2 łyżki cukru (1 wystarczy, bo z 2 wychodzi bardzo słodkie)3 łyżki mąki2 łyżeczki sody oczyszczonej zgaszonej octemRoztopić wszystko na łaźni wodnej. Po ostygnięciu dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem, aby się nie napuszyło. Piec 5-7 minut w temperaturze 200 stopni (ja nie odmierzam czasu. Gdy wałkowałam kolejne ciasto, poprzednie było już upieczone)Śliwki wiśniowe ugotowane w syropie cukrowym, drobno posiekać.Śmietana:200 g. masła0,5 litra kwaśnej śmietany 25% (Najlepiej kwaśna śmietana 50/50 marketowa i sklepowa, ja zrobiłam właśnie ze sklepu. Śmietana była płynna, ale dzięki temu tort był dobrze nasączony i po prostu rozpływał się w ustach)1 łyżka cukruWszystko wymieszać.Kruche ciasta posmarować śmietaną i posypać śliwkami (każdą warstwę).Ostatnie ciasto posmarować śmietaną, wierzch polać polewą.Glazura:5 łyżek kakao + 3 łyżki mleka + 0,5 szklanki cukru + 50 g masła. Zagotować i ostudzić. Lepiej zrobić więcej lukru (ja zwiększyłam ilość, dodawałam wszystko ’na oko’).Posmarować ciasto lukrem i posypać startą czekoladą kokosową.Pozostawić ciasto na noc, a następnego dnia będzie bardzo miękkie.Zapraszam!
Odpowiedz
Ciasto - 1 szklanka mleka skondensowanego, 2 jajka, szklanka mąki, soda gaszona octem, 2-3 łyżki kakao. Upiec 2 placki, każdy przekroić wzdłuż.
Custard - pół szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki, 1 jajko - wszystko mieszając doprowadzić do wrzenia, ostudzić i dodać 200 g masła - ubić.
Glazura - mleko (można śmietanę) 3 łyżki + 2 łyżki kakao + 50 g masła + cukier. Można po prostu rozpuścić czekoladę)
Custard - pół szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki, 1 jajko - wszystko mieszając doprowadzić do wrzenia, ostudzić i dodać 200 g masła - ubić.
Glazura - mleko (można śmietanę) 3 łyżki + 2 łyżki kakao + 50 g masła + cukier. Można po prostu rozpuścić czekoladę)
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij