Spóźnialski• 10 lipca о 21:26
Pomóż nakryć do stołu dla 10 osób, nic mi nie przychodzi do głowy, wyobraźnia nie działa
Uroczysty obiad w rodzinnym gronie, to coś w głowie nic nie przychodzi do głowy(((( trzeba na ciepło, przystawki i sałatki((((
AnonimowyŻartowniś• 10 lipca о 21:27
Sałatka grecka, kanapki z kawiorem, tłuczone ziemniaki, pieczony łosoś,
Odpowiedz
KiepskaWróżka• 10 lipca о 21:31
Nasze ostatnie świąteczne menu dla mniej więcej tej samej liczby osób: 2 dania gorące - pieczona gęś, mięso w stylu francuskim, przekąski - coldcracker, szynka i ser, oliwki, oliwki, oliwki, ananas na szaszłykach, kanapki z kawiorem, sałatki - koktajl morski, mimoza, pikantna marchewka, pikantna rzodkiewka .... oczywiście trochę tradycyjne, ale obfite (po prostu nasi goście wcale nie są fanami dobrego posiłku).
Odpowiedz
ZawszeNaCzas• 10 lipca о 21:34
Piszę Wam przepis na ciasto, które robiłam niedawno po raz pierwszy, również na rodzinnym obiedzie. soli
Filet z kurczaka:
300 g fileta z kurczaka
400 g pieczarek
200 g brokułów
100 g cebuli
sól
olej roślinny
Nadzienie:
200 ml śmietany (20-33%)
150 g sera
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (nutmeg).1 łyżeczka gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
sól
Mieszać masło (nie utopić) z jajkiem (nie robić jednolitej masy).
Przygotować farsz.
Filet z kurczaka ugotować do miękkości (gotować około 20 minut od zagotowania).
Schłodzić, drobno posiekać.Cebulę i pieczarki drobno posiekać (małe kawałki).
Smażyć cebulę na oleju roślinnym, dodać grzyby i smażyć przez 10 minut, posolić. Dodać filet, następnie dodać brokuły (wcześniej rozmrożone) i smażyć przez 10 minut. Dla soczystości dodałam trochę bulionu podczas duszenia. Ostudzić.
Przygotować nadzienie.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka lekko ubić.
Dodać śmietanę, wymieszać.
Dodać ser, wymieszać.
Dodać gałkę muszkatołową (opcjonalnie)
Wymieszać.
W razie potrzeby posolić.
Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto,
zrobić boki, wyłożyć nadzienie.
Rozsmarować nadzienie
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 35-40 minut.
Filet z kurczaka:
300 g fileta z kurczaka
400 g pieczarek
200 g brokułów
100 g cebuli
sól
olej roślinny
Nadzienie:
200 ml śmietany (20-33%)
150 g sera
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (nutmeg).1 łyżeczka gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
sól
Mieszać masło (nie utopić) z jajkiem (nie robić jednolitej masy).
Przygotować farsz.
Filet z kurczaka ugotować do miękkości (gotować około 20 minut od zagotowania).
Schłodzić, drobno posiekać.Cebulę i pieczarki drobno posiekać (małe kawałki).
Smażyć cebulę na oleju roślinnym, dodać grzyby i smażyć przez 10 minut, posolić. Dodać filet, następnie dodać brokuły (wcześniej rozmrożone) i smażyć przez 10 minut. Dla soczystości dodałam trochę bulionu podczas duszenia. Ostudzić.
Przygotować nadzienie.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka lekko ubić.
Dodać śmietanę, wymieszać.
Dodać ser, wymieszać.
Dodać gałkę muszkatołową (opcjonalnie)
Wymieszać.
W razie potrzeby posolić.
Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto,
zrobić boki, wyłożyć nadzienie.
Rozsmarować nadzienie
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 35-40 minut.
Odpowiedz
QueenOfKabanos• 10 lipca о 21:36
Cezar (dla mnie po prostu szczyt rozkoszy) udział)
1.usmażyć filet z kurczaka w paski na patelni z kroplą oliwy i ząbkiem czosnku
2. podsuszyć kostki drobno pokrojonego bochenka w piekarniku/na suchej patelni bez oliwy
3. porwać sałatę (dużo, tak uwielbiam), pokroić jędrne pomidorki skibochki
4. Sos - dwa ugotowane żółtka, sok z cytryny na oko, oliwa z oliwek/rafinowana, musztarda, rozgniecione kilka ząbków czosnku, łyżeczka musztardy, sól, starty twardy ser (gramów 200) ubić w misce trzepaczką/widelcem
5.wszystko wymieszać
Bon Appetit!!!!
1.usmażyć filet z kurczaka w paski na patelni z kroplą oliwy i ząbkiem czosnku
2. podsuszyć kostki drobno pokrojonego bochenka w piekarniku/na suchej patelni bez oliwy
3. porwać sałatę (dużo, tak uwielbiam), pokroić jędrne pomidorki skibochki
4. Sos - dwa ugotowane żółtka, sok z cytryny na oko, oliwa z oliwek/rafinowana, musztarda, rozgniecione kilka ząbków czosnku, łyżeczka musztardy, sól, starty twardy ser (gramów 200) ubić w misce trzepaczką/widelcem
5.wszystko wymieszać
Bon Appetit!!!!
Odpowiedz
KiepskaWróżka• 10 lipca о 21:44
W temacie ciężkich sałatek z majonezem - ja też już dawno ich nie jem...tak, a z ich przygotowaniem jak dla mnie same kłopoty...po prostu menu jest tak ułożone, że ojciec je i...a sałatki greckiej i wszystkich tam warzyw bez mięsa (’trawy’ wg niego) nie zje
Odpowiedz
ZawszeNaCzas• 10 lipca о 22:51
Jedna z moich ulubionych sałatek: liście sałaty, słomki sera i szynki. Dressing - majonez i ziarna gorczycy. MMMMMM
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij