Dziewczyny, kto ma sprawdzony przepis na naleśniki na kwaśnym mleku? Nigdy ich nie robiłam, a tu w domu mleko się skwasiło, żal wylewać.
MaszU mnieKawę• 10 czerwca о 19:45
Na pół litra mleka, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki cukru, szczyptę soli, 2 jajka i mąkę do konsystencji śmietany.
Odpowiedz
Kefir - 1 szklanka (250 ml.)
Woda - 1/6 szklanki (40 ml.)
Jajka - 1 szt.
Mąka - 1 1/3 szklanki (300 - 350 ml.)
Cukier - 3 łyżki
Sól - 1/2 łyżeczki bez szkiełka
Soda - 1/2 łyżeczki bez szkiełka
To jest na kefir, ale można też na kwaśne mleko. ))
Mieszamy kefir z wodą i lekko podgrzewamy.
Mieszamy jajka, cukier i sól, wlewamy do lekko podgrzanego kefiru. Mieszaj do uzyskania piany.
Wlej część mieszanki do innego pojemnika i dodaj mąkę. W ten sposób będzie wygodniej i bez grudek. Jeśli ciasto kapie z łyżki, należy dodać trochę więcej mąki.
Na koniec dodaj sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj.
Woda - 1/6 szklanki (40 ml.)
Jajka - 1 szt.
Mąka - 1 1/3 szklanki (300 - 350 ml.)
Cukier - 3 łyżki
Sól - 1/2 łyżeczki bez szkiełka
Soda - 1/2 łyżeczki bez szkiełka
To jest na kefir, ale można też na kwaśne mleko. ))
Mieszamy kefir z wodą i lekko podgrzewamy.
Mieszamy jajka, cukier i sól, wlewamy do lekko podgrzanego kefiru. Mieszaj do uzyskania piany.
Wlej część mieszanki do innego pojemnika i dodaj mąkę. W ten sposób będzie wygodniej i bez grudek. Jeśli ciasto kapie z łyżki, należy dodać trochę więcej mąki.
Na koniec dodaj sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj.
Odpowiedz
Igła• 10 czerwca о 19:50
Wszystko zgodnie z przepisem, dodatkowo w gotowym cieście pokrój banana na cienkie półpierścienie
Odpowiedz
PiekłoNieZamarzło• 10 czerwca о 19:53
Szklanka kefiru, łyżka cukru, 1-1,5 szklanki mąki, 3 jajka (oddzielić białka od żółtek). Białka ubijamy osobno, a następnie wkładamy do masy. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, następnie smażymy na suchym.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij