Śniadanie: budowanie komórek Pierwszym wymogiem jest dostarczenie materiału budulcowego dla komórek. I nie są to herbatniki i sok, ponieważ białko buduje komórkę - powinno być podawane rosnącemu organizmowi. Dlatego najlepsza opcja: omlet z 1-2 jajek na parze z mlekiem, warzywami i ziołami. A na przekąskę - kanapka: chleb razowy + masło o zawartości tłuszczu co najmniej 85% (dzienna norma 30-50 g). Lekkie oleje i margaryny zawierają tłuszcze trans, których dzieci nie powinny jeść. Drugim wymogiem jest nie podawanie słodyczy. Cukierki, ciasteczka, bułeczki - to szybkie węglowodany, w których oprócz cukru nie ma nic. Szkodliwe smakołyki można zastąpić sernikami gotowanymi na parze, zapiekanką z twarogu z suszonymi owocami lub pieczonymi jabłkami. Można osłodzić sobie życie łyżką miodu dodaną do herbaty lub kakao. Co więcej, kakao instant z pięknego słoika swojemu dziecku może ugotować tylko Baba Jaga, kochająca mama gotuje naturalnie, a jeśli nie masz czasu - proponuje herbatę z mlekiem. Śniadanie mięsne można przygotować, ale jeśli nie jest to kiełbasa z kiełbasą. Lepiej skonstruować kanapkę z pieczonego burgera i pełnoziarnistego/brązowego chleba. Kiełbasy jakiegokolwiek rodzaju, zwłaszcza bardzo ładne, nie zawierają pełnowartościowych białek, a parówki to w zasadzie tylko kawałek mięsa ze skrobią. Taki produkt jest absolutnie bezużyteczny, ponieważ białka ze skrobią nie są trawione, a organizm dziecka nie otrzymuje niezbędnych mikroelementów. Drugie śniadanie Daj hamulce z tobą do szkoły jest koniecznością. Wybierz z listy wszystko, co dziecko lubi: ciastka pełnoziarniste, jabłka, suszone owoce, ser, marchew, czerwona papryka, chleb, sułtanki, orzechy, morele. A suszone owoce należy wybierać mądrze. Kandyzowane i nierealistycznie piękne (wędzone i kolorowe) nie przyjmują się, zawierają substancje rakotwórcze - ’płynny dym’ i sacharozę, które zabijają wątrobę i komórki trzustki. W rezultacie - brak korzyści i ostre reakcje alergiczne. morele powinny być suszone na słońcu, pomarszczone i tracą swoje piękno. Tylko w tym przypadku staje się skarbnicą witamin. Pieczenie trzustki dziecięcej też nie może być przesadzone, zwłaszcza sklep (jest tylko mąka i margaryna). Lepiej ubić otręby z jabłkami, sułtankami, orzechami, twarogiem, jajkami i upiec. Aby poczęstować dziecko przydatną marmoladą, ugotuj morele / brzoskwinie i wymieszaj z żelatyną. Powstała słodycz przyniesie radość, a pektyna zapewni. Możesz również zrobić zdrowe ciasteczka: ubij otręby, sułtanki, orzechy z żółtkiem jaja i upiecz bez oleju. Specjalna uczta - ciasta na bazie żelatyny: jagody, owoce i żelatyna ubite w blenderze, schłodzone, włożyć chleb do formy, zalać powstałą galaretką i ostudzić. Taka uczta oparta na naturalnej żelatynie jest przydatna do wzrostu tkanki chrzęstnej. Właściwy reżim i sekrety zdrowej diety Obiad powinien składać się z przekąski lub sałatki, pierwszego dania (różnorodne zupy na bulionie mięsnym, drobiowym i rybnym, doprawione warzywami, zbożami, pierogami, galushki lub wegetariańskie, owocowe lub mleczne), drugiego lub dania z mięsa, drobiu lub ryby z dodatkiem i napoju w postaci soku lub kompotu. Na podwieczorek można zaproponować dziecku kefir lub mleko z herbatnikami lub chlebem razowym + świeże owoce. Kolacja może składać się z dania warzywnego (twarogu) lub owsianki + mleka lub kefiru. Subtelności reżimu. Dania mięsne, rybne i jajeczne są bogate w białka, które w połączeniu z tłuszczami dłużej zalegają w żołądku, wymagając więcej soków trawiennych do strawienia. Powinny być spożywane w pierwszej połowie dnia, a dania mleczne i warzywne, które są trawione znacznie łatwiej - na kolację, ponieważ w nocy podczas snu procesy trawienne spowalniają. Źródła zdrowia. Obowiązkowy składnik diety - mleko i fermentowane produkty mleczne, które oprócz białek zwierzęcych zawierają wapń, witaminy, mikroorganizmy, aminokwasy. Ważne jest również karmienie dziecka mięsem, rybami, jajami, serem, roślinami strączkowymi, ponieważ zawarte w nich aminokwasy (lizyna, tryptofan, histydyna) są bezpośrednio zaangażowane w procesy wzrostu. Kolejną zaletą mięsa jest duża ilość łatwo przyswajalnego żelaza (w przeciwieństwie do żelaza w owocach i warzywach), które jest szczególnie potrzebne dziewczętom w wieku licealnym, w przeciwnym razie ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza wzrośnie. Kolejny obowiązkowy produkt białkowy w diecie dzieci w wieku szkolnym - ryby. Białka w nim są rozkładane przez enzymy trawienne szybciej i łatwiej niż białka, na przykład wołowina. Ryba jest bogata w wysokiej wartości kwasy tłuszczowe 3-omega, witaminy D, A, witaminy z grupy B, minerały. Ryby mają dużo metioniny, która zapewnia, że tłuszcze są wchłaniane, a nie przechowywane. Potrawy mięsne. Pożądane jest spożywanie mięsa (drobiu) w postaci gotowanej i pieczonej 2-3 razy w tygodniu, na przemian z rybami. Potrawy gotowane powinny być wykonane z polędwicy wołowej, cielęciny lub chudej wieprzowiny. Smażone, wędzone, kiełbasy (te ostatnie są bogate w sól i ’ukryte’ tłuszcze) powinny być ograniczone. Przed gotowaniem mięsa lepiej odciąć widoczny tłuszcz, a z drobiu usunąć skórę. Jeśli czasami smażysz mięso swojemu dziecku, weź patelnię z grillem lub grillem, aby tłuszcz spływał na tacę. Po usmażeniu można położyć produkt na serwetce, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Zupy i gulasze należy przechowywać w lodówce, a następnie usunąć tłuszcz, który stwardniał na powierzchni. Zalecenia dietetyka ’Przede wszystkim rodzice powinni pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, dzieci w wieku szkolnym zużywają dużo energii, którą można uzupełnić tylko poprzez spożywanie zdrowej żywności bez konserwantów, barwników i emulgatorów, co najmniej pięć razy dziennie. Po drugie, dzienne spożycie kalorii przez uczniów szkół podstawowych i średnich powinno wynosić co najmniej 2000-2300 kalorii. Dla porównania: taką samą kaloryczność diety wykazują górnicy’, - mówi kandydat nauk medycznych, dietetyk pediatra Porady ’Głównym źródłem węglowodanów - owoce, warzywa i owsianka. Każdego dnia na stole dziecka w wieku szkolnym powinny znajdować się owoce i warzywa (co najmniej 400 g dziennie), wtedy organizm dziecka otrzyma prawie wszystkie witaminy, pierwiastki śladowe i substancje bioaktywne niezbędne dla organizmu. Do dań mięsnych i rybnych lepiej podawać jako dodatek soczyste warzywa: sałatę, szpinak, boćwinę (buraki), kapustę, szparagi, cukinię, dynię, cebulę, ogórki
LubięPłakać• 26 września о 12:00
Czytaj, czytaj, czytaj, jedno pytanie - jak ogarnąć dziecko rano, o 6.30 omlet z warzywami, potem kolejna kanapka....mrak....
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij