Szczęściara• 20 czerwca о 14:12
kto zna przepisy na kwaśne cukinie lub bakłażany jak na targu.
Szukałam w całym internecie, ale nie znalazłam! (((( Chcę to zrobić tak, jak sprzedają na targu w dziale marynat. mają bakłażany pokrojone w plastry i cukinie pływające w jakiejś solance. Oczywiście na targu nikt nie poda przepisu, a w internecie tylko standardowa konserwa i bakłażany w łódeczkach z czosnkiem i marchewką ((((
ZupaPomidorowa• 20 czerwca о 14:16
Nie jest kwaśny, ale marynowany w occie i nie ma nic wspólnego z procesem zakwaszania. Czasami mówią, że w soku z cytryny, ale ja w to nie wierzę.
Odpowiedz
Nie wiem jak na targu, ale moja mama takie robiła. PrzepisU bakłażanów odciąć ogonki, gotować w osolonej wodzie aż będą gotowe (do miękkości staną się, ale nie rozerwane), następnie zrobić nacięcie wzdłuż (będzie rodzaj kieszonki) Tude kilka gałązek pietruszki i 1-2 ząbki czosnku przez zgniatarkę. Wszystko to pod zakrętem przez 2-3 dni w zimnym miejscu. Po czym zieleni wyciągnąć, umieścić w słoiku, butelki i w lodówce. Mogą stać przez miesiąc, ale zwykle są spożywane znacznie wcześniej. Podawać, pokroić w kostkę, ubrać z mol i czosnek, cebula, do smaku, kto lubi.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij