CebulowaDama• 27 czerwca о 19:42
Kto ma przepis na czarny chleb?
autor
CebulowaDama
• 27 czerwca о 19:46
Podzielić się, co? Przestaliśmy piec chleb taki, jaki był w moim dzieciństwie, na zakwasie. Używa się ziaren i kminku, ale to słodkie, nie to samo. Jakież było moje zdziwienie, gdy w Nowym Yorku w restauracji, albo do jakiegoś dania...podano czarny chleb, właśnie ten z dzieciństwa, na zakwasie. Może ktoś z Was piecze takie pyszności. Podziel się. ))))
Odpowiedz
NiePijęOdWczoraj• 27 czerwca о 19:47
Bez sfermentowanego słodu żytniego nie otrzymasz tak smacznego chleba, bez względu na to, co do niego włożysz....
Odpowiedz
NiePijęOdWczoraj• 27 czerwca о 19:49
Za każdym razem mam nowy przepis. Na 1 kg chleba wygląda to tak. 200g mąki żytniej. 430g mąki pierwszego gatunku. Dwie łyżki stołowe z górką słodu. Zaparzyć. 10g drożdży. Świeże. 2 łyżeczki soli. Łyżka domowego octu jabłkowego. 1 łyżka otrębów lub więcej. Łyżka oleju słonecznikowego. Mam wypiekacz do chleba, który wszystko wyrabia.
Odpowiedz
NiePijęOdWczoraj• 27 czerwca о 19:52
Tym razem nie był tak ciemny... Dodałam 1 łyżkę słodu.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij