Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Jedzenie, gotowanie - Pieczenie
PółŻartemPółSerio• 31 lipca о 07:03

Nauczcie mnie, jak zrobić pyszną charlotte)

Biszkopty, w których oddzielnie ubijam białka i oddzielnie żółtka wychodzą super - mleczne, miękkie, wyrastają 3 razy, ale charlotte nie wychodzi, nie wyrasta, jest sucha. Może też ubić białka osobno i żółtka osobno? A może to jabłka sprawiają, że jest tak niska? A pęcherzyki powietrza są dość malutkie, jak ziarenka piasku. Jak się robi charlotte? Macie jakiś sekret?)
4 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
ole_lukoe• 31 lipca о 07:04
1
Zbyt rzadkie ubijanie lub za dużo cukru. 5 jajek, szklanka cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści i powstanie gęsta masa, jak śmietana, dodajemy szklankę mąki, delikatnie mieszamy i gotowe. Jabłka kładę na spód i na wierzch (są wtedy w środku ciasta), wyrasta idealnie.
Odpowiedz
Tajemnicza• 31 lipca о 07:08
2
Gotuję jak wszyscy (3 jajka, szklanka mąki i cukru, soda oczyszczona), ale nie lubię jak jest suche, więc kroję dużo jabłek w kostkę, tak że ciężko się miesza i sprawia wrażenie, że są same jabłka, prawda na niewiele się podnosi, ale smaczne.
Odpowiedz
Vitadeal• 31 lipca о 07:09
3
Nie robię charlotte z jabłkami, teraz wkładam ciasto do piekarnika z jabłkami) Wkrótce je wyjmę, żeby zobaczyć, co wyjdzie, powinno być pyszne. Co do tematu, ja robię charlotte z pomarańczami. Przepis jest na średniej wielkości formę, jeśli dom jest mniejszy wszystko dzieli się na 2. Czyli:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 torebka cukru waniliowego
2 pomarańcze
orzechy do smaku
Przygotowanie:
Jajka dobrze ubijamy, następnie wchodzi cukier, cukier waniliowy, gdy wszystko razem dobrze ubite - wchodzimy stopniowo w mąkę. Pomarańczę dzielimy na plastry, a następnie kroimy na kawałki. Pomarańcze wkładamy do gotowego ciasta, wszystko mieszamy. Do smaku można dodać dowolne orzechy, mój mąż lubi orzechy włoskie, ale ja za nimi nie przepadam. Ogólnie formę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ten przepis jest dobry tylko pod pomarańcze, jabłka się tu nie nadają, będzie sucho z nimi, ale pomarańcze są idealne.
Odpowiedz
LubięPłakać• 31 lipca о 07:14
4
5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, ubić jajka+cukier+wanilina, potem mąka. Do formy wlać 2/3 ciasta, następnie jabłka (nie za dużo, bo nie wyrośnie) na wierzch resztę ciasta.
160-180 stopni, 30-40 minut, grzanie góra+dół, bez konwekcji (bardzo wysusza). Wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby nasączyć, wlać nasączenie bezpośrednio do formy, przykryć papierem i ręcznikiem na wierzch.
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff