Dziewczyny, podzielcie się swoimi przepisami na sosy do różnych dań: ziemniaków, makaronów, kaszy gryczanej...
GorszaPółka• 12 sierpnia о 00:14
Do spaghetti uwielbiam taki sos-
podsmażyć cebulę, można też marchewkę, dodać 1/2 łyżki mąki, też trochę podsmażyć, dodać wodę (jeśli jest zalewa z pomidorów)
pomidor
sól, pieprz, cukier
śmietana kwaśna
podsmażyć cebulę, można też marchewkę, dodać 1/2 łyżki mąki, też trochę podsmażyć, dodać wodę (jeśli jest zalewa z pomidorów)
pomidor
sól, pieprz, cukier
śmietana kwaśna
Odpowiedz
PiekłoNieZamarzło• 12 sierpnia о 00:17
Jeśli dla dzieci, bez smażenia, oto przepis:Ugotuj mięso, następnie pokrój je na kawałki i włóż do garnka, lepiej do kaczki lub czegoś podobnego, tam dodaj cebulę drobno posiekaną i zalej bulionem, gdy dusisz przez około 30-40 minut, dodaj śmietanę, pieprz, sól do smaku, liść laurowy i dusić trochę więcej. Lubię też dodawać suszone śliwki)))Nadaje się do wszystkiego, makaronu, ryżu, kaszy gryczanej, tłuczonych ziemniaków.
Odpowiedz
NieMamCukru• 12 sierpnia о 00:18
Zrobiłam go wczoraj. od razu powiem: trudno go nazwać sosem, bo jest gęsty, ale smaczny! Wszyscy go docenili, zwłaszcza mój mąż))I tak:1-1,5 kg żeberek - pokroić1 dużą cebulę - zetrzeć na tarce. tą kaszą ’zamarynować żeberka’. zostawić w lodówce na kilka godzin.podgotować na parze 1 szklankę śliwek i moreli.wziąć gęsią szyję. na dnie pokroić cebulę w półpierścienie (ja pokroiłam dużo - wyszła przyzwoita warstwa). na cebuli ułożyć rząd żeberek, pokrojone śliwki i morele, znowu - żeberka, śliwki i morele. podlać wodą do 2/3. posolić, popieprzyć. piec 1-1,5 godziny.bardzo smaczne z ziemniakami i kaszą.
Odpowiedz
NieMamCukru• 12 sierpnia о 00:22
Aha... zapomniałam.... żeberka należy lekko podsmażyć przed włożeniem do naczynia. A tłuszcz z patelni należy dodać do naczynia żaroodpornego.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij