CebulowaDama• 30 sierpnia о 15:04
Pytanie dotyczące pieczenia chleba z suchymi drożdżami
Na ile mąki i wody wsypać całą torebkę drożdży? (11-12g) I w jaki sposób? Wsypujesz do mąki i od razu wyrabiasz, czy najpierw robisz oparę? Pytam, bo zawsze wsypuję całą torebkę drożdży na 400 gr mąki i 300 wody. A na opakowaniu jest napisane, że saszetka idzie na 1 kg mąki.... Wydaje mi się, że na mniejszą ilość się nie nadają. Z drugiej strony wydaje mi się, że ciasto nie wyrośnie, jeśli dodam mniej drożdży...
Spóźnialski• 30 sierpnia о 15:08
W rzeczywistości, zgodnie z przepisem na wypiekacz do chleba, 1 łyżeczka tych drożdży jest używana do zwykłego chleba. Pełna torebka drożdży jest przeznaczona tylko do ciasta z ciastem.
Odpowiedz
HerbataZLipą• 30 sierpnia о 15:10
Wsypuję 1,5-2 łyżeczki drożdży na 500g mąki, nie całą torebkę, zagniatam od razu bez opahry.
Odpowiedz
KiełbasaZGrilla• 30 sierpnia о 15:23
i wsypuję 1 łyżeczkę drożdży na 500g bochenek, wszystko rośnie. cała torba jest bardzo ciastowata i na zakwasie. i nie czujesz smaku drożdży w chlebie? i zapach drożdży jest obecny, jeśli przesadzisz.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij