ZwykłaNiezwykła• 07 września о 01:14
Ciastka dla dzieci. Które są najłatwiejsze do zrobienia?
Nie jestem fanką gotowania i pieczenia, ale mam dość karmienia moich dzieci sklepową trucizną.
WiedźmaDobra• 07 września о 06:23
200 gr masła lub margaryny, 3 jajka, szklanka cukru, łyżeczka sody oczyszczonej Cztery szklanki mąki, zmiksować margarynę, cukier, dodać trzy jajka, sodę oczyszczoną Wszystko wymieszać i dodać mąkę Gdy uzyskamy ciasto, trzecią jego część,do woreczka i do zamrażalnika, a resztę do lodówki na 30 minut. Dużą część ciasta posmarować tłuszczem i rozwałkować na grubość 5 mm, posmarować dżemem lub powidłami i resztą ciasta, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Odpowiedz
Ostatnio robię, ale nie biszkopty, tylko pierogi na całą blachę cienką warstwą i kroję w kwadraty lub wykładam na foremki do barneya.1 szklankę kwaśnej śmietany, dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej, odstawić. W międzyczasie 2 jajka ubić ze szklanką cukru, można i mniej, plus wanilia, szczypta soli. Dodać 2-3 łyżki kakao. Dodać sodę i śmietanę. I stopniowo wprowadzać mąkę, około 350 gramów. Dodam też kilka łyżek kwaśnej śmietany dla tłustości. Do gotowego ciasta wrzucam garść rodzynek sułtańskich i posiekane orzechy. To wszystko! Formę smaruję olejem i układam cienką warstwą na blasze w temperaturze 180 stopni, około 15-20 minut, bardzo szybko, bo ciasto jest cienkie, i kroję. Dzieci zjedzą je w mgnieniu oka!
Odpowiedz
PółŻartemPółSerio• 07 września о 07:28
Owsianka jest bardzo smaczna, robiłam ją z mąką owsianą i płatkami. Najważniejsze, żeby nie trzymać jej zbyt długo w piekarniku, ma tendencję do wyrastania po upieczeniu i nie rozwałkowuję jej cienko, a raczej robię kulki łyżką i lekko je spłaszczam.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
Wyślij