Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Jedzenie, gotowanie - Desery
Szczęściara• 13 września о 22:06

Ulubionym przysmakiem każdego z nas są serniki.

Dziewczyny, jak robicie serniki? Próbowałam już wielu przepisów. Albo się nie udają, albo jest za dużo mąki. Podzielcie się sekretami swoich pysznych serników.
10 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
shtynka• 13 września о 22:08
1
Dużo zależy od twarogu
Zwykle mam normalny lub suchy: na 300 gramów dodaję jedno jajko, łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany, nie więcej niż 2 łyżki mąki i łyżkę cukru
Gotowe serniki polewam syropami.
Odpowiedz
PierogiZNieba• 13 września о 22:09
2
Nie trzeba dodawać sody oczyszczonej, ponieważ soda oczyszczona sprawia, że się rozprowadzają.
Odpowiedz
awaswa• 13 września о 22:10
3
Właśnie przyszłam z kuchni, właśnie usmażyłam je, gdy były jeszcze gorące. Było dużo twarogu. Pierwsza partia trochę przywarła do patelni, nie była wystarczająco gorąca. Są dobre.
Odpowiedz
shtynka• 13 września о 22:12
4
Mam domowejeśli   bardziej suche - kwaśna śmietana 2 łyżki i mąka 1,5 łyżkia jeśli bardziej mokre - kwaśnej śmietany mniej, mąki więcej.
Odpowiedz
PierogiZNieba• 13 września о 22:16
5
Możesz też mieć manki).
Odpowiedz
awaswa• 13 września о 22:22
6
U mnie zawsze bardzo smaczne - twarożek + jajko z cukrem, nie dodaję mąki, zastępuję ją kaszą manną, zagniatam waniliową, zostawiam na 30 minut, potem formuję, obtaczam w mące i żartuję
spróbuj, nie pożałujesz!!!!!! Naprawdę wsypuję wszystko na oko:))
Odpowiedz
nana• 13 września о 22:25
7
Jeśli używasz semoliny, musisz wziąć rękę, robię to na oko. twaróg jest lepszy arssipchatnyy, cukier, jajko, sól mąka semolina, aż stanie się konsystencją, że kulki można toczyć. jeśli z semoliny, a następnie mniej suchych składników, trzeba trochę poczekać, aż pęcznieje, będzie bardziej sucha. następnie toczę kulki na okrągło i na gorącej patelni na małym lub średnim ogniu, najlepiej pod pokrywką, okazują się wow! tak puffy i wewnątrz jak ciasto
Odpowiedz
ObiadU Mamy• 13 września о 22:30
8
Składniki:

Ser twarogowy (TYLKO! 5%) - 600 g.
Jajka - 1 sztuka
sól - szczypta, zwiększy słodycz
cukier - 100-150 g (opcjonalnie), ja lubię serniki na słodko i wyłącznie rano.
mąka - 2 łyżki.

Przygotowanie:

1. Wszystko zmiksować, nie trzeba przecierać twarogu przez sito, jest boski taki jaki jest. Wilgotnymi dłońmi toczyć kulki.
2. Mi zawsze wychodzi 13 sztuk. Zanurzyć w mące. Strząsnąć nadmiar.
3. Na rozgrzanej patelni - na średnim ogniu.
4. Jak tylko jedna strona nabierze pięknego rumianego koloru - odwracamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do osiągnięcia tego samego koloru tylko pod pokrywką na małym ogniu.
5. Tutaj pod pokrywką spuchły. Z patelni - na talerz z ręcznikiem papierowym.
Odpowiedz
Biedronka• 13 września о 23:40
9
Ale mój syn z jakiegoś powodu nie toleruje twarogu, serników, a nawet naleśników. Nie rozumiem, przynajmniej je ser i lubi mleko\kefir; poza owsianką, omletem czy kanapką zupełnie nie wiem, co dać
Odpowiedz
PiekłoNieZamarzło• 14 września о 00:48
10
Cytat:U mnie zawsze bardzo smaczne - twaróg + jajko z cukrem, nie dodaję mąki, zastępuję ją kaszą manną, zagniotłam waniliową, zostawiłam na 30 minut, potem uformowałam, obtoczyłam w mące i kawały, spróbuj, nie pożałujesz!!!!!! Jednak wszystko leję na oko:)) Zauważyłam, że jak ciasto chwilę postoi, a potem się smaży, to bezy się nie rozchodzą:).
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Popularne pytania!

Dzisiaj Wczoraj 7 dni 30 dni

więcej

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff