Dziewczyny, kto zna przepis, chciałabym w całości, kto suszył i jak to potem przechowywać?
JakNieJaToKto• 27 czerwca о 19:04
I czy chcesz tylko szarpać, czy możesz zaoferować marynatę?
Odpowiedz
JakNieJaToKto• 27 czerwca о 19:09
Właśnie kisiłam drugiego dnia, że połowa słoików ’osiągnęła’ - tak pyszne, nie mogłam się oprzeć.
Odpowiedz
Dziewczyny! marynowane litry z 10 jużpomidorów zawiązanych, ale zwiniętych, lodówka nie jest gumowazwiązane pomidory włożyć do słoika, wsypać czosnek i zioła, zalać oliwą, wstawić do piekarnika, kilka minut gotować oliwę, wyjąć, zakręcićco zrobić z takimi śliwkami?
Odpowiedz
JakNieJaToKto• 27 czerwca о 20:20
Zrobiłam dwa przepisy - na 5kg śliwek 0,5 litra octu i 1,5kg cukru W occie rozcieńczyć cukier na małym ogniu i dodać przyprawy (w jednej zakładce umieścić 7szt ziela angielskiego, 7szt goździków, 7szt liścia laurowego) w drugiej - 7szt ziela angielskiego, 1h.l. cynamonu, ćwiartkę cytryny drobno pokrojonej, 7szt goździków. Śliwki zalać gorącą solanką i włożyć pod prasę. Rano odcedzić sok, zagotować i zalać w nowy sposób. Wieczorem powtórzyć procedurę. Tak więc trzy dni z rzędu. Śliwki umieszcza się w wysterylizowanych słoikach, zalewamy gorącą solanką, sterylizujemy przez 15 minut i zwijamy. Jeśli pod pokrywką kapronu w lodówce, nie można sterylizować.
Odpowiedz
Przepis na marynowane śliwki, robię od 20 lat. pyszne.Na dno słoików o pojemności 0,5 litra układa się przyprawy (3-4 groszki słodkiej papryki, 2-3 szt. goździków, 1 szt. cynamonu), następnie słoiki szczelnie wypełnia się śliwkami. Śliwki powinny być lekko niedojrzałe. Jednocześnie przygotowujemy zalewę.Na 10 słoików o pojemności 0,5 litra każdy w emaliowanym rondlu wlewamy 1,4 litra wody i dodajemy 940 gramów cukru. Mieszaninę gotuje się przez 10-15 minut i w stanie gorącym filtruje przez flanelę lub 3-4 warstwy gazy. Przefiltrowany syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia i ostrożnie wlewamy do niego 20 g kwasu octowego o stężeniu 80% lub 250-260 g 6% octu.Gorącą zalewą (temperatura nie przekraczająca 60 stopni Celsjusza) zalewamy śliwki umieszczone w słoikach. Słoiki przykrywamy wygotowanymi pokrywkami i ustawiamy w garnku z wodą podgrzaną do temperatury 50-60 stopni Celsjusza w celu pasteryzacji. DO PASTERYZACJI. Czas pasteryzacji w temperaturze 85 stopni dla słoików o pojemności 0,5 l - 15 min, 1 l - 20 min, 3 l - 35 min. Po pasteryzacji słoiki są zakręcane, odwracane do góry dnem i w miarę możliwości szybko schładzane.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij