TakaSobie• 14 lipca о 16:29
Chrupiące świąteczne ciasteczka.
Chrupiące ciasteczka noworoczne. Składniki: Na 80 ciasteczek: 300g mąki 100g cukru 1 jajko 200g zimnego masła pokrojonego na kawałki Instrukcje: Te ciasteczka są bardzo proste do zrobienia, wystarczy wziąć 1 część cukru, 2 części masła i 3 części mąki, dodać 1 jajko i WSZYSTKO! 1) Przesiej mąkę do miski lub robota kuchennego. 2) Dodaj cukier, jajko i masło. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką lub na wysokich obrotach w robocie kuchennym, aż ciasto będzie kruche. 3) Zagnieść ciasto rękami na suchej, czystej powierzchni. Zagniataj szybko, aby ciasto się nie nagrzało. Zwinąć ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 C / 350 F / gaz 4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń folię i ugniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni przez kilka minut. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. 4) Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyciąć ciastka za pomocą foremek o różnych kształtach. Zrób to samo z pozostałym ciastem. 5) Umieść wycięte ciastka na przygotowanej blasze do pieczenia. Pozostawić na 15 minut, a następnie piec ciastka przez 10-15 minut na złoty kolor. Ostudzić na ruszcie przed dekorowaniem. Dla lukru: 150 g cukru pudru 15-30 ml (1-2 łyżki) soku z cytryny barwniki spożywcze w różnych kolorach małe długopisy śmietankowe jadalne srebrne kulki różnokolorowy cukier Wymieszać w misce cukier puder z 15 ml (1 łyżka) soku z cytryny, bardzo dobrze wymieszać dużą łyżką do uzyskania konsystencji pasty (jeśli lukier stanie się bardzo twardy, dodać trochę więcej soku z cytryny). Dodać barwnik spożywczy w pożądanym kolorze. Przełożyć lukier do woreczka do lukru, przekręcić górną część woreczka i odciąć samą końcówkę woreczka, aby wycisnąć lukier i udekorować ciasteczka. Wysuszyć przed zapakowaniem do torebki lub pudełka - dziadkowie je pokochają :).
Zbuntowana• 14 lipca о 16:35
Dziękuję!!!!
właśnie w ten weekend chciałam upiec coś z moją córką. Spróbujmy.
właśnie w ten weekend chciałam upiec coś z moją córką. Spróbujmy.
Odpowiedz
ZawszeNaCzas• 14 lipca о 16:37
Jeśli zrobisz lukier z proszku + soku, nigdy nie wyjdzie tak, jak na zdjęciu. Aby uzyskać biały i jasny kolor, należy dodać białko i ubijać bardzo długo.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij