Powiedz, jak zrobić pierogi ze śliwkami
Miss_Mommy• 23 lipca о 18:56
Cytat: Nigdy nie słyszałaś o pierogach z wiśniami? Wiśnie to świeże jagody, a śliwki to suszone śliwki... jest różnica....
Odpowiedz
Miss_Mommy• 23 lipca о 18:57
Tak, jest różnica, ale czy zasadnicza? Na przykład ciasto można zrobić z wiśniami lub śliwkami, a czy pierogi są gorsze?
Odpowiedz
Miss_Mommy• 23 lipca о 19:05
Cytat: Tak, jest różnica, ale czy zasadnicza?Na przykład ciasto można zrobić z wiśniami lub śliwkami, a czy pierogi są gorsze? To nie tak, że są z ogórkami... z ogórkami to mniam
Odpowiedz
BezKompleksów• 23 lipca о 19:25
Do pierogów specjalnie zamykam wiśnie we własnym soku, są smaczniejsze.A śliwki lub suszone owoce należy sparzyć wrzącą wodą, skręcić, dodać cukier i trochę miodu, zwinąć małe kulki i włożyć je do nadzienia.Ciasto drożdżowe: mąka, mleko, drożdże, jajko, sól, cukier, wanilia.Odstawić ciasto do wyrośnięcia, rozwałkować na grubość 1 cm, położyć kulkę nadzienia 3-4 cm od brzegu, przykryć ciastem, wyciąć pieroga kieliszkiem. Gotować 3-4 minuty na parze bez obracania. Następnie zanurzyć każdy pieróg w roztopionym maśle.
Odpowiedz
Miss_Mommy• 23 lipca о 19:31
Cytat: Do pierogów specjalnie zamykam wiśnie we własnym soku, są smaczniejsze.A śliwki lub suszone owoce należy sparzyć wrzącą wodą, skręcić, dodać cukier i trochę miodu, zwinąć małe kulki i włożyć je do nadzienia.Ciasto drożdżowe: mąka, mleko, drożdże, jajko, sól, cukier, wanilia.Odstawić ciasto do wyrośnięcia, rozwałkować na grubość 1 cm, położyć kulkę nadzienia 3-4 cm od brzegu, przykryć ciastem, wyciąć pieroga kieliszkiem. Gotować 3-4 minuty na parze bez obracania. Następnie zanurzyć każdy pieróg w roztopionym maśle. Myślałam, że do każdego pieroga trzeba włożyć suszoną śliwkę z kością, więc założyłam, że jakoś niezbyt jasne
Odpowiedz
BezKompleksów• 23 lipca о 21:39
Pyszne są też z makiem, ciasto jest takie samo, mak gotuje się na parze, skręca, dodaje cukier i miód. Jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki sułtańskie. Do pierogów podaję kwaśną śmietanę ubitą z cukrem i wanilią, pyszne są też z miodem.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij