Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Rodzina, dom, dzieci - Inne
DzikaRóża• 24 lipca о 18:48

Jak czyścić żeliwną patelnię?

7 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
victory• 24 lipca о 18:51
1
Najstarszym sposobem jest wlanie wody do pojemnika, dodanie puszki kleju krzemianowego i wsypanie kilku kamieni sody kalcynowanej. Włożyć tam patelnię i gotować przez kilka godzin. Będzie jak nowa.
Można też użyć dowolnego środka termojądrowego do kuchenek i piekarników w celu usunięcia nagaru.
Odpowiedz
Verona21• 24 lipca о 18:55
2
O kleju krzemianowym i sodzie kalcynowanej - to jest to! tylko ja gotowałam wszystkie moje patelnie i pokrywki z nich naraz w dużym wrzątku przez 6 godzin na małym ogniu. wszystko stało się dziewiczo czyste. Drugą opcją jest wydanie *mullena* na nowoczesne cudowne środki.
Odpowiedz
Tramwajarka• 24 lipca о 18:57
3
Powiedz mi, kto to wyczyścił. Słyszałam, że po takich zabiegach smażenie się pogorszyło - jedzenie zaczęło przywierać do powierzchni. Czy to prawda, czy nie?
Odpowiedz
victory• 24 lipca о 18:59
4
Ale lepiej obejść się bez cudownych środków - żeliwo jest porowatym metalem, a wszystkie te rzeczy zajmą dużo czasu, aby się z niego zmyć i dostać do jedzenia
Odpowiedz
victory• 24 lipca о 19:02
5
Po wszystkich procedurach czyszczenia, żeliwo jest kalcynowane olejem na ogniu przez około pół godziny. Wszystkie właściwości nieprzywierające powracają
Odpowiedz
Verona21• 24 lipca о 20:03
6
Cytat:Ale lepiej obejść się bez cudownych środków - żeliwo to porowaty metal i cały ten syf będzie się z niego długo wypłukiwał i do jedzenia trafi TAK I JUŻ, a resztę tych drogich środków trzeba będzie wyrzucić, bo patelnie po latach znów zanieczyszczone, a termin przydatności chemii gospodarczej jest ograniczony. Ogólnie jestem za sodą oczyszczoną i klejem!
Odpowiedz
alassio• 24 lipca о 21:12
7
Raz gotowałam z klejem przez długi czas, a potem wszystko musiałam czyścić rękami.A potem (inna patelnia) tylko na małym ogniu, gotowałam przez długi czas i zeskrobałem nożem, zszedł na hurra, potem czyszczenie zwykłe i ... super)))))
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Popularne pytania!

Dzisiaj Wczoraj 7 dni 30 dni

więcej

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff