Pierwszy raz tak mocno - gdzieś na poziomie 2-3, gotowałam dżem i tak się przypalił. Już tydzień stoi namoczony, zero efektu. Szoruję metalową siatką, ale odchodzi tylko kawałek po kawałku, a przy okazji niszczę paznokcie. Strasznie szkoda! A czyści się z ogromnym trudem. Co można z tym zrobić? Garnek nie jest emaliowany, nowy, metalowy (nie znam nazwy tego materiału).
wlać wodę, wstawić na gaz, jak tylko zacznie wrzeć, wsypać pół opakowania sody oczyszczonej, następnie wlać pół butelki octu i gotować około 20 minut, ale ostrożnie wylać jak zachodzi reakcja, ja w ten sposób czyszczę wszystkie garnki i patelnie bez powłoki.
Odpowiedz
ZupaPomidorowa• 11 czerwca о 18:56
Zagotuj Colę Pepsi Sprite, a następnie wsyp do niej sodę oczyszczoną.
Odpowiedz
W tym roku dwa razy dżem bardzo się przypalił w garnku ze stali nierdzewnej. Byłam rozproszona przez moje wnuki. Wsypałam do garnka sodę oczyszczoną, zagotowałam i ostrożnie zeskrobałam wszystko szpatułką. Następnie zostawiłam do wyschnięcia. Niektóre plamy same podniosły się po wyschnięciu. Powtórzyłam kilka razy. Następnie resztki śladów przetarłam gąbką. Tak jakby nic nie było.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
Wyślij