SzalonaMatka• 03 października о 08:14
Hostessy, proszę o podzielenie się przepisem na chleb do wypiekacza do chleba
Mam zwykłą mąkę, mąkę żytnią i drożdże, co dalej???? Podaj mi przepis, dziękuję!!!!
PiekłoNieZamarzło• 03 października о 08:23
Mam Moulinex na 1 kg mąki 500 gr wody 250 ml ( podgrzać ) drożdże 5-8 gr ( 1 łyżka ) sól 0,5 łyżeczki . łyżką wszystko wrzucić i piec .
Odpowiedz
PiekłoNieZamarzło• 03 października о 08:25
Cytat: mój ulubiony przepis: 400 gramów mleka + 500 gramów mąki + saszetka drożdży + 1 łyżeczka soli + 4 łyżki cukru. Tryb to ’chleb francuski’, a mleka jest niewiele
Odpowiedz
Igła• 03 października о 08:38
Chleb pszenno-drożdżowy: (na duży bochenek)
400 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
280 g białej mąki
250 g mąki żytniej
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suchych drożdży
Piec na programie ’Chleb francuski’;
400 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
280 g białej mąki
250 g mąki żytniej
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suchych drożdży
Piec na programie ’Chleb francuski’;
Odpowiedz
Ciasto na kiełbaski w cieście, można też chleb:
- oliya 55 ml
- 1 jajko
- 35 gr. margaryny
- 125 ml mleka
- łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- mąka 325 gramów
- 10 gr. suchych drożdży
Program ciasta. Rozwałkowane i obliczone na 0,5 kg parówek - to w dużym cieście, jeśli rozwałkujemy cieńsze,
wystarczy na 800 g parówek, pokrojonych w paski i zawiniętych parówek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Zrobiliśmy z serkiem topionym - jeszcze smaczniejsze.
- oliya 55 ml
- 1 jajko
- 35 gr. margaryny
- 125 ml mleka
- łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- mąka 325 gramów
- 10 gr. suchych drożdży
Program ciasta. Rozwałkowane i obliczone na 0,5 kg parówek - to w dużym cieście, jeśli rozwałkujemy cieńsze,
wystarczy na 800 g parówek, pokrojonych w paski i zawiniętych parówek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Zrobiliśmy z serkiem topionym - jeszcze smaczniejsze.
Odpowiedz
autor
SzalonaMatka
• 03 października о 11:10
Dziewczyny, jeśli dodajecie nasiona, to na jakim etapie?
Odpowiedz
Bardzo się cieszę! Nasiona dodajemy po sygnale podczas drugiego wywaru - jest to jakieś 7-10 minut przed końcem wywaru, przed garowaniem. Uwielbiam ten chleb z siemieniem lnianym. Spróbuj też pobawić się mąką - zastąp 50 g mąki żytniej mąką pszenną lub razową - chleb będzie bardziej puszysty, ale nie tak bogaty. Możesz dodać słód, cykorię - Twoja wyobraźnia. Nie przywiązuj się do przepisu - eksperymentuj! Najważniejsza jest odpowiednia gęstość ciasta, a reszta - Twoja wyobraźnia. Przy okazji, spróbuj dodać łyżkę tłuczonych ziemniaków do ciasta - to zmienia strukturę chleba!
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij