Podgrzewam w rondelku mieszankę oliwy i roztopionego masła, dodaję grubo posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta. następnie wsypuję soczewicę i zalewam wrzątkiem. gotuję do rozgotowania (jak kto lubi). jeśli ktoś lubi, można dodać kwaśnej śmietany. nie doprawiam, jest genialnie pyszna taka, jaka jest.ale ten dodatek jest taki samowystarczalny.... mięso do niego ’nie pasuje’.
Odpowiedz
Ciecierzycę należy dokładnie wypłukać i namoczyć na pół godziny. Po namoczeniu odlać wodę, ponownie dobrze wypłukać, dodać marchewki (2 sztuki, przekrojone na pół) i ugotować w dużej ilości wody BEZ SOLI (!). Następnie odlać wodę, wyrzucić marchewki, a ugotowaną ciecierzycę przepłukać wrzątkiem na sicie.To zajmie tylko kilka minut, dlatego przesmażkę na dużej patelni z wysokimi brzegami trzeba przygotowywać równolegle, aby była gotowa w tym samym czasie.Przesmażka:Starta marchewka i cebula podsmażane są na oleju roślinnym.Następnie dodaje się drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę octu.Potem wrzuca się ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, dodaje sól, gałkę muszkatołową i masło.Wszystko miesza się bezpośrednio na patelni, a następnie przekłada do rondla lub garnka żaroodpornego i wstawia do piekarnika na pół godziny, aby danie „doszło”.Proporcje są dowolne, ale najlepiej, aby objętość przesmażki była mniej więcej równa objętości ugotowanej ciecierzycy. Czosnku warto dodać dużo, ale minimum to jedna główka. Gałki muszkatołowej – szczypta, sól – według smaku.To podstawowa wersja.O wiele smaczniejsza jest wersja z pomidorami (bez łyżki octu). Do przesmażki zawsze dodaję starty miąższ pomidorów lub przynajmniej szklankę soku pomidorowego. Jeśli nie ma ich pod ręką, można się bez tego obejść.
Odpowiedz
JabłkoNiezgody• 26 czerwca о 17:17
sól jest lepsza na samym końcu.większość przypraw jest przyjazna dla soczewicy! przy okazji, osobiście odkryłem soczewicę w wieku 35 lat :) pamiętaj, że jest bardzo pożywna.gotuje się od 20 minut (jeśli była wcześniej namoczona).
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij