SzybkaJakBłyskawica• 27 czerwca о 19:07
szukam przepisa na gotowanie kaczki tak, aby była miękka.
Może upiec go w kawałkach. Próbowałam go w całości, gdy byłam poza domem. Jest gumowaty. Jak go ugotować?
Cześć, ja robię kaczkę tak:Umyłam ją zimną wodą. Zawiesiłam kaczkę na widelcu, zagotowałam czajnik i oblałam ptaka wrzątkiem ze wszystkich stron. Pozwalam wodzie spłynąć, wycieram kaczkę do sucha suchym ręcznikiem. Wziąłam sherry (lub martini) i natarłam nim kaczkę ze wszystkich stron, także w środku. Pozostawiam na 10 minut w temperaturze pokojowej. Nacieram kaczkę solą. Biorę 0,5 litrową szklaną butelkę, wkładam ją do kaczki i wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na 12 godzin. Okresowo wylewam płyn z woreczka. Po 12 godzinach smaruję kaczkę miodem cienką równomierną warstwą i dalej wszystko jest proste:Nagrzewam piekarnik do 190 stopni.Wkładam kaczkę do rękawa piersią do góry.i piekę 60-70 minut. Połącz miód z sosem sojowym, ubij mieszankę.i posmaruj kaczkę po wierzchu.Otwórz kaczkę rozrywając rękaw od góry i zwiększ temperaturę piekarnika do 230 stopni. i piecz około 15 minut. Aż będzie chrupiąca.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
Wyślij