Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Jedzenie, gotowanie - Produkty mleczne
Hulajnoga• 17 sierpnia о 16:21

mleko ze sklepu skwaśniało, jak zrobić z niego kefir

Czy jest sens odstawiać i czekać aż zamieni się w kefir? Gdzie go trzymać w butelce w temperaturze pokojowej czy w lodówce? Czy w ogóle można użyć odtłuszczonego mleka ze sklepu? Pytam, bo wcześniej odtłuszczone mleko od razu wyrzucałam, a tak myślałam żeby upiec placuszki na kefirze.
5 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
Freze• 17 sierpnia о 16:22
1
dodać trochę kwaśnej śmietany i w temperaturze pokojowej zakwasi się prawidłowo. Świetnie nadaje się potem do naleśników - jest bardzo gęsty, ten kefir wychodzi bardzo gęsty.
Odpowiedz
Czekoladowa• 17 sierpnia о 16:26
2
Masz już zakwas, zrób z nim naleśniki, bez kefiru.
Odpowiedz
PółŻartemPółSerio• 17 sierpnia о 16:27
3
Więc piecz! Po co wyrzucać? Możesz też upiec babeczki, zrobić ciasto na pierogi.
Odpowiedz
lotos• 17 sierpnia о 16:31
4
Dorzucam skórkę czarnego chleba, aby fermentacja przebiegała szybciej.
Odpowiedz
vickie• 17 sierpnia о 16:33
5
Cytat:albo upiecz coś teraz albo w baku i czekaj na kefir. nie dostaniesz kefiru tylko kwaśne mleko, kefir ma inne bakterie w sobie
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff