Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Jedzenie, gotowanie - Ochrona
Juli100• 17 sierpnia о 21:13

Jak uratować dżem malinowy?

Proszę o radę. Postanowiłam zrobić dżem malinowy. Zrobiłam jak zawsze, na 2kg malin-2kg cukru. Przetarte, odcedzone z pestek, w misce na ogniu. Dodałam 3 paczki confit. Ale z jakiegoś powodu pozostał jako sok malinowy. Prawie w ogóle nie zgęstniał. Co mam zrobić?
17 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
Nalta• 17 sierpnia о 21:15
1
Może dlatego, że jest gorący, ostygnie i zgęstnieje.
Odpowiedz
nana• 17 sierpnia о 21:17
2
Testowałaś to na spodku z zamrażarki? Może potem zgęstnieje
Odpowiedz
Marri• 17 sierpnia о 21:22
3
Czy zmieliłaś je na surowo? Ogólnie rzecz biorąc, jeśli dodajesz konfiturę, zaczyna ona gęstnieć już podczas procesu gotowania.
Odpowiedz
nana• 17 sierpnia о 21:26
4
Upuść go na zamrożony spodek i przesuń palcem.
Odpowiedz
Nalta• 17 sierpnia о 21:31
5
Nie musisz mieć dżemu, ale galaretkę? Tak robię galaretkę, odcedzam nasiona i otrzymuję płynny sok, czy to był płynny sok? Następnie zagotowuję go do około 30 procent, całkowicie schładzam, następnie dodaję cukier, jeszcze trochę zagotowuję i wkładam do słoików. Staram się pozostawić go do całkowitego ostygnięcia, to pokaże gęstość, a następnie, jeśli będzie płynny, gotuję jeszcze trochę na małym ogniu, ciągle mieszając.
Odpowiedz
autor Juli100 • 17 sierpnia о 21:41
6
Było zimne przez długi czas. Wciąż jest płynny. Nie wiem dlaczego.
Odpowiedz
Freze• 17 sierpnia о 21:50
7
Może pektyna w paczkach nie była stabilna termicznie, dżem nie gęstnieje, jeśli jest rozgotowany.
Odpowiedz
Nalta• 17 sierpnia о 22:00
8
Wystarczy jeszcze trochę pogotować.
Odpowiedz
autor Juli100 • 17 sierpnia о 22:01
9
Tak, chcę, żeby to było jak galaretka. Ale w ogóle nie gęstnieje. Gotowałam go przez dwie minuty po zagotowaniu.
Odpowiedz
Nalta• 17 sierpnia о 22:05
10
Po prostu to zagotuj
Odpowiedz
Nalta• 17 sierpnia о 22:09
11
Jest tu jeden niuans, kiedy gotuje się go bez cukru, zachowuje ten sam bajeczny malinowy kolor, ale kiedy gotuje się go z cukrem, jeśli przesadzisz, może stać się tak ciemny, rozgotowany, że mi się to nie podoba. Warto więc mieć na to oko.
Odpowiedz
vromil• 17 sierpnia о 22:15
12
Udostępniam tajemnicę....
Wystarczy dodać paczkę kwasku cytrynowego (na paczkę konfitury paczka kwasku cytrynowego) i jeszcze raz zagotować


.
Odpowiedz
Alegna• 17 sierpnia о 22:19
13
Nie żeby to pomogło. jeśli wyjście Autorki jest całkowicie płynne, to miała niedziałającą pektynę, prawdopodobnie niewłaściwie lub przez długi czas niewłaściwie przechowywaną i straciła wszystkie właściwości żelujące.
Odpowiedz
vromil• 17 sierpnia о 22:34
14
Fakt Pektyna nie działa przy niedoborze kwasu.
Odpowiedz
Alegna• 17 sierpnia о 22:42
15
Fakt. znany fakt.Wiem o pektynach niskoestryfikowanych, uczyłam się na matmie - gotowałam marmolady dla rodziny :)Gdyby autorka miała choć trochę upłynnione, przynajmniej na obrzeżach, to byłoby jasne, że można przywieźć.Ale, zdaje się, nie miała działających pektyn w torebkach.
Odpowiedz
nana• 18 sierpnia о 01:54
16
Odpowiedz
vromil• 18 sierpnia о 02:55
17
Kwas cytrynowy jest słabo kwaśnym kwasem. Dlatego przedawkowanie kwasu cytrynowego jest rzadkością. Równowaga cukrów i kwasów to harmonia smaku.
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Popularne pytania!

Dzisiaj Wczoraj 7 dni 30 dni

więcej

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff