Proszę o radę. Postanowiłam zrobić dżem malinowy. Zrobiłam jak zawsze, na 2kg malin-2kg cukru. Przetarte, odcedzone z pestek, w misce na ogniu. Dodałam 3 paczki confit. Ale z jakiegoś powodu pozostał jako sok malinowy. Prawie w ogóle nie zgęstniał. Co mam zrobić?
Nie musisz mieć dżemu, ale galaretkę? Tak robię galaretkę, odcedzam nasiona i otrzymuję płynny sok, czy to był płynny sok? Następnie zagotowuję go do około 30 procent, całkowicie schładzam, następnie dodaję cukier, jeszcze trochę zagotowuję i wkładam do słoików. Staram się pozostawić go do całkowitego ostygnięcia, to pokaże gęstość, a następnie, jeśli będzie płynny, gotuję jeszcze trochę na małym ogniu, ciągle mieszając.
Odpowiedz
Fakt. znany fakt.Wiem o pektynach niskoestryfikowanych, uczyłam się na matmie - gotowałam marmolady dla rodziny :)Gdyby autorka miała choć trochę upłynnione, przynajmniej na obrzeżach, to byłoby jasne, że można przywieźć.Ale, zdaje się, nie miała działających pektyn w torebkach.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij