Kidstaff
Wejście Rejestracja
Zapytaj Porada
Ustawienia Rozmiar czcionki: a a a
help@kidstaff.pl
Wejście Rejestracja
Zasady | Ograniczenia | Cookies
©2008—2025 Kidstaff Kidstaff
Forum dla kobiet Kidstaff - Jedzenie, gotowanie - Sałatki i przystawki
MaszU mnieKawę• 20 sierpnia о 15:25

Porady dotyczące przepisów na świąteczne sałatki.

Dziewczyny, doradźcie przepisy na świąteczne sałatki, które można przygotować od wieczora (przepisy na oliwę, szubę, mimozę itp. znam). Dzięki)
4 0
Wszystkie zdjęcia tematuKomentarze autoraMoje reakcjeMoje odpowiedzi
Tajemnicza• 20 sierpnia о 15:27
1
Składniki na ’Sałatkę ’Courtesan’’:
Bardzo soczysta sałatka. Lekka, o przyjemnym smaku.


- Papryka (czerwona) -70 g
- Jabłko-70 g
- Ser twardy (’Marmurkowy’) -100 g
- Kurczak (wędzony) -70 g
- Koperek (drobno posiekany) -2 łyżki. l.
- Cebula-40 g
- Gruszka-50 g
- Szynka-70 g
- Majonez-2 łyżki. l.
- Sok z cytryny-2 łyżeczki.
Składniki na sałatkę ’Anastazja’:
- Szynka (gotowana) -300 g
- Pierś z kurczaka (gotowana) -1 szt
- Kapusta pekińska (pekińska) -1 szt
- Marchew (koreańska) -200 g
- Jajko kurze-3 szt
- Majonez-100 g
- Orzechy włoskie -1 garść.
Odpowiedz
Tajemnicza• 20 sierpnia о 15:29
2
Sałatka ze smażonych boczniaków, z ogórkami kiszonymi i jajkami

Ilość porcji: 4

250 g smażonych boczniaków
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 szalotki smażone z grzybami
2-3 ogórki kiszone
sól i pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki. majonezu
sałatka ’Miller’
500 g gotowanej wołowiny
300 g sera holenderskiego
4-5 bulw ziemniaków
4 jajka
3-4 marchewki
1 główka cebuli
400 g 1 puszka marynowanych grzybów (czerwonych, czarnych gruszek lub pęcherzy)
solone ogórki
Ugotuj warzywa i jajka do gotowości, obierz.
Drobno posiekaj grzyby i cebulę, dodaj olej roślinny, wymieszaj, ułóż pierwszą warstwę.
Ser starty na grubej tarce, ułóż drugą warstwę, posmaruj majonezem.
Drobno posiekaj wołowinę - to kolejna warstwa, następnie - starte ogórki, starte jajka, majonez, marchew, ziemniaki, majonez.
Sałatka noworoczna ’Młynarz’ tarte jajko i ser

sałatka ’Szczęście’
450 g wątróbki z indyka
250g majonezu
200 g pieczarek
3 jajka
1 ogórek kiszony
1 marchewka
1 główka cebuli
1 serek topiony
Wątróbkę gotować z przyprawami w osolonej wodzie przez 20 min, po ostudzeniu zetrzeć na grubej tarce, ugotować jajka.Przetrzyj marchewki na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę, smażyć warzywa, aż będą gotowe. Sałatka noworoczna ’Fly’ jest układana na naczyniu warstwami: wątroba zmieszana z 4 łyżkami. majonez, cebula z marchewką, grzyby z majonezem, starte na drobnej tarce stopiony ser z 2 łyżkami.L. majonezu, grubo starte jajka z 2 łyżkami majonezu.
Ogórek pokroić w cienkie kółka, ułożyć po bokach sałatki, przed podaniem na stół noworoczny sałatkę ’Fly’ schłodzić przez co najmniej godzinę, udekorować według uznania.
Odpowiedz
Tajemnicza• 20 sierpnia о 15:34
3
Składniki na ’Sałatkę ’Od Szefa Kuchni’’:
- Pierś z kurczaka-1 szt
- Szynka-200 g
- Pomidor (nieduży) -3 szt
- Ser twardy-100-150 g
- Majonez
- Sól (do smaku)
- Sałata (liście sałaty) -1 pęczek.


- Składniki na ’Sałatkę z szynką ’Noworoczny mix’’:
- Szynka (Czerkizowska) -150 g
- Ogórek (Duży) -1 szt
- Marchewka-1 szt
- Kukurydza (Puszka) -100 g
- Ser twardy-90 g
- Majonez (Do smaku: można jogurt lub śmietana)
- Musztarda (Francuska) -1 łyżeczka. l.
- Majonez wymieszać z musztardą, sałatka - warstwy
Odpowiedz
Tajemnicza• 20 sierpnia о 15:38
4
Inwencja nie jest moja, sama ją skopiowałam, zapisałam przepisy.

Składniki na ’Niskokaloryczny sos sałatkowy’:
- Jogurt(naturalny, 3,5%) -150 g
- Śmietana(24%) -1 łyżka.
- Musztarda-1 łyżka.
- Czosnek(może być mniej) -2 ząbki.
- Ogórek (kiszony) -25 g
- Szynka (niskokaloryczna, 2% tłuszczu) -200 g
- Papryka-70 g
- Ogórek (świeży, bez skórki) -100 g
- Kukurydza-350 g
- Jajko kurze (ugotowane) -3 szt
- Sól
- Przyprawa (pieprz czarny)

Do sosu wymieszać jogurt, śmietanę, musztardę, czosnek (na drobnej tarce, ja miałam 2 ząbki.), ogórek (drobno starty, miałam 4 bardzo małe korniszony). Sól i pieprz do smaku. Ponieważ jestem wielką fanką czosnku, zawsze dodaję go niewiele. Ale dla mnie jest on tu jednym z głównych składników.

Do samej sałatki pokroiłam szynkę, jajka i paprykę w cienkie paseczki, zdjęłam skórkę z ogórka i pokroiłam go niezbyt grubo, dodałam kukurydzę, a w środek - dressing.
Według mnie okazał się on godnym zamiennikiem majonezu. Czosnek i ogórek kiszony nadają fajnej pikanterii. No i powtarzam, że ten dressing można wykorzystać do różnych sałatek. I oczywiście główną zaletą dla mnie osobiście jest niska zawartość kalorii :) Od razu zaznaczam, że dressingu nie jest tak mało, więc teoretycznie można zrobić mniej, zależy ile sałatki.
Odpowiedz
Opinie wyrażone w wątku odzwierciedlają poglądy autorów i nie odzwierciedlają stanowiska administracji strony.
W tej chwili piszą  0
5000
Wyślij

Popularne pytania!

Dzisiaj Wczoraj 7 dni 30 dni

więcej

Teraz czytają!

Ograniczenia / Zasady / Pomoc

©2024—2025 Kidstaff