Igła• 26 sierpnia о 16:53
Polećcie nasączenie do biszkoptu.
Pomysłowa• 26 sierpnia о 16:58
Robię kawę + kwaśną śmietanę, do której dodaję trochę kawy i czekolady.
Odpowiedz
90x60x90• 26 sierpnia о 17:03
Ja wczoraj nasączyłam ciasto syropem truskawkowym! Można po prostu woda, cukier, wanilia - zagotować syrop i nasączyć, zależy jaki krem, to jest uniwersalne, żeby syrop nie przeszkadzał w samym kremie.
Odpowiedz
Jeśli jest coś mrożonego, startego z cukrem, to można polać tym syropem ciastka, a na wierzch śmietanę. Bardzo ładnie to wychodzi. Wariant impregnacji do ciasta corrida pitta, tam miód lekko rozcieńczony wodą i sokiem z cytryny, a można dodać trochę skórki lub startego miąższu, bardzo smaczne.
Odpowiedz
Coś robię nie tak. ostatnio też nasączałam biszkopt syropem wiśniowym, zimnym. wlewałam po trochu łyżeczką. śmietanka skondensowana + masło. w efekcie biszkopt, tam gdzie trafił syrop, po prostu się rozpadł. Jak nasączyć biszkopt, po prostu polać syropem z łyżeczki, czy jest jakaś specjalna technika?
Odpowiedz
Ja bardzo lubię tak: piekę biszkopt, przekrawam go na 2 części. Nasączam: mrożone wiśnie + 2-3 łyżki cukru i doprowadzam do wrzenia, gdy sok zacznie puszczać, zdejmuję z ognia i odcedzam. sokiem nasączam biszkopt następnie krem (śmietana + cukier) na krem wiśnie (które pozostały bez soku), przykrywam drugim plackiem i na wierzch znów krem. Na wierzchu kwaśnej śmietany wystarczy narysować kratkę z czekolady lub polewy czekoladowej. Połączenie wiśnia + czekolada jest bardzo smaczne. Takie ciasto powinno nasiąkać przez 9-10 godzin.
Odpowiedz
Ja nasączam łyżką, ale piekę bardzo wysoki placek, potem przekrawam na 2 części i nasączam oba placki całkowicie, ale niezbyt obficie i od razu smaruję kremem, potem do lodówki. ani razu nic się nie zgniotło. A mój syrop wiśniowy nie jest jak woda, trochę go zagotowuję.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij