Zbuntowana• 04 września о 10:11
Na serze jest pleśń. Co mam zrobić, wyrzucić go?
ser jest drogi, w niektórych miejscach jest pleśń.
Zabiegana• 04 września о 10:14
Odetnij formę i wrzuć ser do zamrażarki, a następnie używaj go tylko do pieczenia.
Odpowiedz
Zaczytana• 04 września о 10:15
Odcinam ją, ścieram na tarce i wkładam do zamrażarki. Świetnie nadaje się do pieczenia mięsa
Odpowiedz
Diabeł_Wcielony• 04 września о 10:17
Kiedyś kupiłem ser w Silpo i nie zauważyłam, że jest spleśniałyMama zjadła kawałek i dopiero wtedy zauważyliśmy, że jest spleśniały Mama skończyła z ciężkim zatruciem (nawet zemdlała)więc zastanów się co bardziej cenisz - ser czy zdrowie.
Odpowiedz
QueenOfKabanos• 04 września о 10:18
Nigdy nie jedz sera, który nie jest pierwotnie spleśniały. Zaledwie kilka dni temu oglądałem amerykański program o różnych pleśniach, więc powiedzieli konkretnie o serze - jeśli pojawiła się na nim pleśń - wyrzuć go, ponieważ pleśń jest bardzo toksyczna i nawet jeśli odetniesz widoczną część, istnieje szansa, że nadal istnieją niewidoczne obszary, a te toksyny (grzyby pleśniowe uwalniają aflatoksyny, które są niezwykle niebezpieczne dla ludzi) działają nawet w małych ilościach, gromadzą się w organizmie, wpływają na układ nerwowy i wątrobę, a nawet mogą powodować raka wątroby.
Odpowiedz
ZielonaKartka• 04 września о 10:21
Wyrzucić. Pleśń rozprzestrzenia się w produkcie. Jeśli jej nie widać, to nie znaczy, że w produkcie nie ma nici. Po zjedzeniu może nic nie być, a może być, toksyny przecież. Ruletka.
Odpowiedz
QueenOfKabanos• 04 września о 10:35
Tak, nawiasem mówiąc, obróbka cieplna nie niszczy tych toksyn - tak jak w przypadku spleśniałych owoców, z których robi się kompot
Odpowiedz
Zaczytana• 04 września о 10:52
Moja rodzina je okresowo od trzech lat. Staram się je mrozić PRZED pleśnieniem, gdy widzę, że ich nie jedzą, ale czasem przegapiam moment i mrożę już po.
Po zamrożeniu, a następnie obróbce termicznej w piekarniku, WSZYSTKIE bakterie zginą i będzie to tylko tłuszcz mleczny :).
Po zamrożeniu, a następnie obróbce termicznej w piekarniku, WSZYSTKIE bakterie zginą i będzie to tylko tłuszcz mleczny :).
Odpowiedz
Tajemnicza• 04 września о 12:53
Pleśnie nie są bakteriami!!! Są to pierwotniakowe ’rośliny’ z rodziny grzybów.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij