Podziel się swoimi przepisami na potrawy z królika
PiekłoNieZamarzło• 11 września о 15:14
można dusić z kwaśną śmietaną. Można faszerować i piec - zrobić nacięcia na całym króliku - smalec, pasek marchewki i czosnek.
Odpowiedz
ProszęNieDodzwonić• 11 września о 15:17
Pokroić na kawałki, podsmażyć, włożyć do rondla, dodać cebulę, marchewkę, odrobinę wody i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny.
Odpowiedz
SłodkaZabójczyni• 11 września о 15:20
Powiem ci: w weekend właśnie zrobiłam króliczka. Najpierw moczymy pokrojoną tuszkę w wodzie z octem przez 3-4 godziny, następnie kawałki osuszamy, nakłuwamy słoniną (ja nie nakłuwałam), solimy i pieprzymy, układamy na blasze, posypujemy pokrojoną cebulą i marchewką, polewamy roztopionym masłem, około kilku łyżek. Wstawiamy do piekarnika, od czasu do czasu polewamy królika wypuszczonym sokiem.(mój królik piekł się około kilku godzin), podczas gdy królik w piekarniku trzeba zrobić sos śmietanowy, do tego bierzemy 2-3 łyżki. łyżki masła, roztapiamy je na patelni i podsmażamy na nim 2 łyżki mąki, dodajemy 200-300 gr. kwaśnej śmietany, sok wypuszczony z mięsa, ok. 0,5 litra bulionu lub wody, sól do smaku, dusimy 3-5 min. jeśli są grudki pomagamy blenderem. Następnie bierzemy garnek do kaczki lub głęboką patelnię, wkładamy tam mięso, zalewamy sosem śmietanowym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na około 40 minut (ja dusiłam zająca dłużej). To było absolutnie pyszne!
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij