Czarodziejka• 06 października о 11:45
te profiteroles mnie dobijają!
Dziewczyny, podajcie mi sprawdzony przepis na profiteroles, dzisiaj po raz kolejny zrobiłam przepis z internetu, po prostu małe naleśniki i tyle!
PrawiePaniDoktor• 06 października о 11:47
Kurde, miałam jedną, przepadła przy przeprowadzce(( może nie wytrzymujesz temperatury, one są takie kapryśne.Robiłam wg przepisu i oglądałam program o ich gotowaniu.Zaczęły wychodzić, choć nie korzystam już z żadnego jej przepisu.
Odpowiedz
Biała_i_Puszysta• 06 października о 11:50
Cytat: lubię wszystko robić sama albo bardzo się staram, dzięki za radę. też staram się robić sama, to bardziej naturalne, ale jak nie wychodzi, to wariuję i kupuję gotowe:))
Odpowiedz
BabciaNaRowerze• 06 października о 11:53
200g.wody,250g.masła,1 szklanka mąki6szt.jajekWlać masło do wody i doprowadzić do wrzenia. Stopniowo wsypywać szklankę mąki, ciągle mieszając gotować 2min. Gdy masa ostygnie do znośnej temperatury (ja szczerze mówiąc po prostu próbuję ręką), aby jajka się nie zsiadły, wbijać na przemian 6 jajek, po każdym dokładnie mieszając. Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Ciasto nakładać łyżeczką na rozgrzaną blachę. Piec do gotowości w temperaturze 180 stopni. Gotowość jest wtedy, gdy wierzch podnosi się i zmienia kolor na złoty. Nie można zerkać podczas pieczenia, bo ciasto odpadnie. W zasadzie nie jest to zgubne, bo jak opadło tak potem rośnie, ale jednak...PS Przepis jest sprawdzony przez dziesięciolecia, z czasów mojego dzieciństwa. Nadal jest używany w naszej rodzinie.
Odpowiedz
PrawiePaniDoktor• 06 października о 11:56
Człowieku, po tytule wątku myślałam, że macie już dość pro trolli.
Odpowiedz
Szklanka wody (250ml)
szczypta soli
100g masła
1 szklanka mąki (180g)
4 jajka
Wlewamy wodę do rondelka, podgrzewamy, dodajemy szczyptę soli, masło, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mąkę i zaczynamy szybko mieszać, najlepiej czymś drewnianym, (ja robię to wygodnie trzonkiem dużej drewnianej łyżki:)). Po wymieszaniu do jednorodności, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przenieś powstałą masę do pojemnika, w którym wygodnie będzie ją ubijać. Dodaj jajka do ciasta, po jednym na raz. Dodaj jedno - ubij, potem jeszcze jedno - ubij. Dodaj wszystkie jajka w ten sposób.
Ułóż ciasto na pergaminie łyżką zwilżoną wodą. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika.
Z tego przepisu zawsze robię eklery.
szczypta soli
100g masła
1 szklanka mąki (180g)
4 jajka
Wlewamy wodę do rondelka, podgrzewamy, dodajemy szczyptę soli, masło, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mąkę i zaczynamy szybko mieszać, najlepiej czymś drewnianym, (ja robię to wygodnie trzonkiem dużej drewnianej łyżki:)). Po wymieszaniu do jednorodności, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przenieś powstałą masę do pojemnika, w którym wygodnie będzie ją ubijać. Dodaj jajka do ciasta, po jednym na raz. Dodaj jedno - ubij, potem jeszcze jedno - ubij. Dodaj wszystkie jajka w ten sposób.
Ułóż ciasto na pergaminie łyżką zwilżoną wodą. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika.
Z tego przepisu zawsze robię eklery.
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
























































































Wyślij