BabciaNaRowerze• 25 czerwca о 16:15
Jak gotować mięso?
Byłam na działce i gotowałam zupę z mięsem. Teściowa zobaczyła, że pierwszą wodę wylewam (mięso gotowało się około 5 minut), a potem nalewam czystą i dopiero wtedy zaczynam gotować. Zaczęła mówić, że po co tak robić, potem bulion już żaden i zupa będzie niesmaczna. A ja tak zawsze gotuję. Uważam, że z pierwszą wodą wylewa się cała paskuda, która jest w mięsie. A jak wy gotujecie?
GaduGadu• 25 czerwca о 16:17
Odsączanie. Mówisz teściowej, że niektórzy moczą go przez dwie godziny i odsączają dwa razy ))))
.
.
Odpowiedz
GaduGadu• 25 czerwca о 16:19
Zawsze spuszczam pierwszą wodę, nie moczę go ))) Nie spuszczam go też dwa razy.
Odpowiedz
KiełbasaZGrilla• 25 czerwca о 16:26
Upewniam się, że spuszczam pierwszą wodę, wtedy bulion jest klarowny, a nie mętny i ładnie pachnie! Nienawidzę sposobu, w jaki gotują bulion, który jest tłusty i mętny, z tłuszczem na wierzchu grubym jak palec
Odpowiedz
ŻurekZBarszczem• 25 czerwca о 16:29
Odcedzam pierwszą wodę, ale nie gotuję jej przez 5 minut, jak zrobił to autor, odcedzam ją zaraz po zagotowaniu, aby przydatne i smaczne składniki nie wygotowały się.
Odpowiedz
Biedronka• 25 czerwca о 16:30
Odcedzam go. Zwłaszcza, że często gotuję rosół z domowej kaczki, który jest tłusty, więc odsączam również tłuszcz. Jest pyszny.
Odpowiedz
ŻurekZBarszczem• 25 czerwca о 16:34
PS. Powiedz swojej teściowej, że nauczyła mnie tego moja mama, a ona ma już 61 lat, więc to nie jest kaprys nowoczesności, tylko wieloletnia metoda gotowania klarownej zupy i zimniaka. Jeśli nie odcedzisz wody, zupa będzie mętna i chłodnik też.
Odpowiedz
KiełbasaZGrilla• 25 czerwca о 16:43
No nie wiem, całe życie wszyscy gotowali zupy na wywarach mięsnych i zawsze czuli się dobrze i wyglądali świetnie, a tu proszę - wywar mięsny szkodzi .
Odpowiedz
JabłkoNiezgody• 25 czerwca о 16:49
Cytat:Nie wiem, całe życie wszyscy gotowali zupy na bulionach mięsnych i zawsze czuli się świetnie i wyglądali świetnie, a tu proszę - bulion mięsny jest szkodliwy bulion mięsny bulion mięsny jest przydatny jest źródłem wapnia. ale w niektórych chorobach przewodu pokarmowego przeciwwskazane. bulion jest mięsny, a nie kostny.
Odpowiedz
KiełbasaZGrilla• 25 czerwca о 19:01
Wszystko może być przeciwwskazane w niektórych chorobach - surowe warzywa, produkty mleczne, orzechy itp. Mówimy tylko ogólnie. Czuję się świetnie, kiedy jem gorący rosół z kurczaka z bułką tartą, nie mam żadnych problemów żołądkowych
Odpowiedz
W tej chwili piszą
0
Wyślij